Oliefyr

Hvad er et oliefyr?

Oliefyr består af forskellige komponenter heriblandt brænder, kedel og skorsten. Oliebrænderen er stedet, hvor olien forstøves, blandes med luft og antændes. I oliekedlen brænder den forstøvede olie, og varmen fra flamme og røggas overføres til centralvarmevandet, der cirkulerer gennem kedlen og ud i husets radiatorer. Skorstenen leder den varme røg videre ud af huset. For at opnå den højeste energieffektivitet skal brænder, kedel og skorsten være tilpasset hinanden. Der findes cirka 200.000 oliekedler i Danmark, som er ældre end 15 år, og mange af dem er langt mindre effektive end de bedre kedler, der findes på markedet i dag.

Teknologisk Institut har lavet en statusliste over gamle oliekedler, og hvis ens oliekedel står på denne liste, kan det være en god idé at udskifte den med en ny, energieffektiv kedel. Regneprogrammet på Energistyrelsens hjemmeside kan hjælpe med at beregne hvor meget man kan spare på olieregningen ved at købe en ny kedel, og man kan også bestille et eftersyn, der giver anbefalinger om mulighederne for at opnå energibesparelser og omstille til andre opvarmningsformer.

Modtag et
uforpligtende VVS-tilbud

vvs roskilde badeværelse klinker belægning

Hvorfor kan oliefyr være en dyr løsning - for pung og klima?

Der er flere grunde til, at oliefyr kan være en dyr løsning både klimamæssigt og økonomisk:

Olie er en fossil brændstofkilde, hvilket betyder, at der er begrænsede mængder af den, og at den udtages fra jorden, hvilket kan have negative konsekvenser for miljøet. Oliefyr udleder også mere CO2 end andre opvarmningsformer, hvilket er en af de største kilder til menneskeskabt global opvarmning.

Oliepriserne kan være ustabile og svinge meget fra år til år. Hvis olien bliver dyrere, vil det også få en direkte indvirkning på olieregningen.

Oliefyr kræver regelmæssig service og vedligeholdelse for at fungere optimalt, hvilket også kan være en udgift.

Der findes mange andre opvarmningsformer, der er mere energieffektive og billigere i længden end oliefyr, såsom fjernvarme, solvarme, jordvarme og varmepumper. Hvis man vælger at skifte til en af disse løsninger, kan man spare mange penge på opvarmningen på lang sigt.

Alternativer til oliefyr

Der findes dog mange andre opvarmningsformer, der er mere energieffektive og billigere i længden end oliefyr. Fjernvarme er en opvarmningsform, hvor varmen produceres på et centralt varmeværk og sendes ud til husene via rør i jorden. Det er en billig og miljøvenlig løsning, da varmen produceres ved hjælp af vedvarende energi såsom sol, vind, biomasse og jordvarme.

Solvarme benytter solenergi til at opvarme vandet i huset, mens jordvarme benytter den varme, der findes i jorden til at opvarme huset. Det kræver et jordvarmeanlæg, der består af et system af slanger, der graves ned i jorden, hvorigennem vandet cirkulerer.

Varmepumper benytter vedvarende energi fra luft, jord eller vand til at opvarme huset. De er en miljøvenlig og energieffektiv løsning, men kan være dyre at installere.

Hvis du overvejer at skifte opvarmningsform, kan det være en god idé at undersøge de forskellige muligheder og sammenligne priser og fordele. Regneprogrammet på Energistyrelsens hjemmeside kan hjælpe med at beregne hvilken løsning der er den mest økonomisk fordelagtige for netop dit hus. Du kan også bestille et eftersyn, der giver anbefalinger om mulighederne for at opnå energibesparelser og omstille til andre opvarmningsformer.

vvs roskilde badeværelse badekar
vvs roskilde badeværelse væghængt toilet

Service på oliefyr

For at sikre, at dit oliefyr fungerer optimalt, er det vigtigt at få foretaget regelmæssig service på det. Der er flere grunde til, at det er en god idé at få service på oliefyret:

Forlængelse af levetiden: Regelmæssig service kan forlænge levetiden på dit oliefyr, da fejl og skader kan opdages og rettes inden de bliver for store.

Øget effektivitet: En god service kan øge effektiviteten på oliefyret, hvilket kan resultere i lavere olieforbrug og dermed lavere omkostninger til opvarmning.

Sikkerhed: En service af oliefyret kan også bidrage til øget sikkerhed, da skader og fejl kan føre til alvorlige ulykker.

Der findes mange forskellige serviceaftaler, du kan vælge imellem, og det kan være en god idé at undersøge, hvilken der passer bedst til dit oliefyr og dine behov. Nogle serviceaftaler inkluderer kun besøg af en tekniker et par gange om året, mens andre også inkluderer dele og reparationer. Er du i tvivl om dine

Modtag et
uforpligtende VVS-tilbud

Modtag et
uforpligtende VVS-tilbud